top of page

837 Beatty Street

837 Beatty Street is an existing two-storey warehouse, originally constructed in 1911.

VANCOUVER, BC

This project involves the rehabilitation of the warehouse plus the addition of a new, four-storey building, consisting of three full floors and an amenity level with rooftop terrace.

The addition will be mass timber with a steel lateral force resistance system that will seismically upgrade the existing building and will be flush faced with the existing building.

Renderings courtesy Office of Mcfarlane Biggar Architects + Designers.

The new envelope will consist of brick cladding, precast bands, and punched glazed openings.

PROJECT HIGHLIGHTS

CLIENT

Reliance Properties

ARCHITECT

Office of Mcfarlane Biggar Architects + Designers

OUR ROLE(S)

Building Envelope Consultant

SIZE

4,134 m² (44,500 ft²)

BUDGET

$17 M

MARKET (OFFICE)

VANCOUVER

LEARN MORE ABOUT HOW ENTUITIVE APPROACHES ENGINEERING CHALLENGES, AND DISCOVER WHY ENGINEERING PERFORMANCE MATTERS FOR YOUR PROJECT.

KEY CONSIDERATIONS

Challenge One

The heritage load-bearing masonry wall presented a unique challenge as we were tying in with new glazing assemblies, revitalized cladding measures, and new envelope tie-ins at the interface between the heritage and modern addition.

Solution One

We worked closely with the architect and the general contractor to develop processes for delicately retrofitting assemblies while also pursuing high-performance interventions to ensure both a resilient approach is taken as well as a focus on thermal comfort is achieved.

GALLERY

bottom of page