top of page

Alberta Union of Provincial Employees Head Office

The multi-volume, four-storey modular structure is an outstanding result of unconventional design and new methodology in project delivery.

EDMONTON, AB

This project is an effort to foster several significant goals, from interpersonal creative, collaboration to environmental sustainability.

The building uses a number of green materials and mechanical system, including solar power to reduce the carbon footprint and operating costs.

Another significant aspect of this project was the high level of collaboration within the design-build team during design and construction. Advanced technology, such as unified BIM 360 and virtual design construction (VDC), were used for real-time collaboration between consultant and construction teams.

The irregular asymmetrical form provides the airy and bright environment for building efficient spaces. Natural light is a major factor in the design, with ample windows and skylights to help bring the outdoors in. Despite the complex form, we simplified and modularized the structural system to allow significant efficiencies in the use of space and offsite fabrication of the building components. The four-storey-high atrium with large cantilever floors and floating stairs is one of the significant features of the building design.

PROJECT HIGHLIGHTS

CLIENT

Alberta Union of Provincial Employees (AUPE)

ARCHITECT

Next Architecture

OUR ROLE(S)

Structural Engineering Consultant

SIZE

11,600 m² (125,000 ft²)

BUDGET

$50 M

MARKET (OFFICE)

EDMONTON

LEARN MORE ABOUT HOW ENTUITIVE APPROACHES ENGINEERING CHALLENGES, AND DISCOVER WHY ENGINEERING PERFORMANCE MATTERS FOR YOUR PROJECT.

KEY CONSIDERATIONS

Challenge One

The irregular, complex, and open concept of the building's architectural design required a creative structural system. Long-span, column-free spaces, vibration control, atrium area, and the building envelope system were other challenges for our structural team.

Solution One

With a great understanding of the design intent and close collaboration with the project team, we developed a regular, simple, and efficient structural framing system. This allowed for speed of fabrication and erection of the superstructure while addressing the complexity of lateral force-resisting design and the required robustness against vibration.

GALLERY

bottom of page