top of page

Four Seasons Centre for the Performing Arts

The Four Seasons Centre for the Performing Arts is home to the Canadian Opera Company and the National Ballet of Canada.

TORONTO, ON

In addition to the 2,071-seat theatre, the centre features a street-related City Room along University Avenue.

From the City Room’s double lift glass stair and through the structural glass façade, audience members can walk up to the theatre’s upper levels of seating while looking out to traffic passing by on University Avenue.

The sloping/curving wall of the City Room supports the theatre seating “bowl” structure. Four cantilevered balconies are framed from the back wall using a “warped” plate slab to preserve sightlines.

*project led by Entuitive leaders while employed at a previous firm.

The glass stair is a complete glass structure. The large plate glass balustrade includes two virtually invisible tension splices that allow for three sections of glass to perform as one continuous structural member, spanning from the floor to the intermediate landing and suspended by four stainless steel rods.

PROJECT HIGHLIGHTS

CLIENT

Canadian Opera Company

ARCHITECT

Diamond + Schmitt Architects

OUR ROLE(S)

Structural Engineering Consultant;
Building Envelope Consultant;
Structural Glass Consultant

SIZE

15,000 m² (161,459 ft²)

BUDGET

$102 M

MARKET (OFFICE)

TORONTO

LEARN MORE ABOUT HOW ENTUITIVE APPROACHES ENGINEERING CHALLENGES, AND DISCOVER WHY ENGINEERING PERFORMANCE MATTERS FOR YOUR PROJECT.

KEY CONSIDERATIONS

Challenge One

The centre was designed to achieve an N1 acoustic rating, a special challenge given its location atop lower-level parking and adjacent to both the Queen Street streetcar and the University leg of Toronto’s Yonge-University-Spadina subway line.

Solution One

To achieve the N1 acoustic rating, large rubber isolating pads designed to resist gravity and lateral forces support the entire house area. An acoustic joint separates the parking garage and the building.

GALLERY

bottom of page