top of page

High River Community Resource Centre – Spitzee Crossing 

This new flood-resilient building located in the heart of High River, Alberta, offers protective services, family services, and emergency access for Alberta Conservation Officers.

HIGH RIVER, AB

This new flood-resilient building located in the heart of High River, Alberta, offers protective services, family services, and emergency access for Alberta Conservation Officers.

Project led by Lindsey Kindrat while employed at a previous firm.

Built on a flood site, it now accommodates the flood-damaged Foothill School Division and many community services.

Project led by an Entuitive leader while employed at a previous firm.

Sustainability targets for this project included:

- LEED Gold for New Construction (achieved)
- Measurement & Verification Plan (submetering)
- Solar PV System
- 48% Energy Cost Savings
- 36% Water Use Reduction
- Integrated sustainable design charettes with all stakeholders from project onset.

PROJECT HIGHLIGHTS

CLIENT

Alberta Infrastructure;
Foothills School Division;
Family Social Services

ARCHITECT

Gibbs Gage Architects

OUR ROLE(S)

Sustainability Consultant

SIZE

3,300 m²

BUDGET

$21 M

MARKET (OFFICE)

CALGARY

LEARN MORE ABOUT HOW ENTUITIVE APPROACHES ENGINEERING CHALLENGES, AND DISCOVER WHY ENGINEERING PERFORMANCE MATTERS FOR YOUR PROJECT.

KEY CONSIDERATIONS

Challenge One

The Measurement & Verification Plan had to strike a balance of submetering required energy loads, in addition to Alberta Infrastructure’s selections. An M&V-specific workshop was successful in addressing this challenge. The M&V Plan was approved by CaGBC.

Solution One

Ongoing integrated design workshops that involved future occupants and user groups were an opportunity to share ideas, concerns, and to align on common sustainability goals.

GALLERY

bottom of page