top of page

New Toronto Raptors Training Facility

This state-of-the-art training facility for the NBA's Toronto Raptors represents a significant upgrade from their existing practice centre while also better representing the team’s rising presence.

TORONTO, ON

This state-of-the-art training facility for the NBA's Toronto Raptors represents a significant upgrade from their existing practice centre while also better representing the team’s rising presence.

At approximately 6,480 m², the BioSteel Centre is a two-storey training facility that accommodates two NBA-sized practice courts, a technologically advanced operations centre for the team’s management and front office staff, state-of-the-art locker rooms , as well as additional dressing rooms, a large fitness and weight room, and an extensive medical and rehabilitation area, including cold and hot tubs.

The facility also features 27 protected parking spaces and a player lounge with dining room, kitchen, and outdoor terraces.

PROJECT HIGHLIGHTS

CLIENT

Maple Leaf Sports and Entertainment

ARCHITECT

Guernsey Architects (Design Architect);
Baldwin & Franklin Architects (Executive Architect)

OUR ROLE(S)

Structural Engineering Consultant;
Building Envelope Consultant

SIZE

6,480 m² (69,750 ft²)

BUDGET

$30 M

MARKET (OFFICE)

TORONTO

LEARN MORE ABOUT HOW ENTUITIVE APPROACHES ENGINEERING CHALLENGES, AND DISCOVER WHY ENGINEERING PERFORMANCE MATTERS FOR YOUR PROJECT.

KEY CONSIDERATIONS

Challenge One

The building’s design concept included a central double gymnasium surrounded by offices, fitness areas, and change rooms, which required a mix of clear circulation and views into the gymnasium.

Solution One

Entuitive assisted in achieving this vision by developing a structural steel framing system that was free of vertical cross bracing on the ground floor. Cross bracing was only introduced in the walls of the upper level of the gym, which, combined with heavier columns at this perimeter, provided a highly efficient bracing system for the building.

GALLERY

bottom of page