top of page

World Exchange Plaza

WEP needed several renovations to update and repair sections of the building focusing on the Common Areas, the Food Court, Queen Street Entrance, and the Amphitheatre and Plaza.

OTTAWA, ON

World Exchange Plaza needed several renovations to update and repair sections of the building focusing on the Common Areas, the Food Court, Queen Street Entrance, and the Amphitheatre and Plaza.

Work in the Food Court included infill of the rotunda slab and partial infill of the other open areas, removal of circular staircase, and addition of a new feature stair.

Within the Amphitheatre and Plaza, waterproofing replacement and structural repairs were required to ensure the overall health of the building.

The Queen Street façade required structural alterations to the base building structure, new façade with structural support, localized building envelope replacement and upgrades.

PROJECT HIGHLIGHTS

CLIENT

Quadreal

ARCHITECT

Quadrangle

OUR ROLE(S)

Structural Engineering Consultant

SIZE

-

BUDGET

$14 M

MARKET (OFFICE)

OTTAWA

LEARN MORE ABOUT HOW ENTUITIVE APPROACHES ENGINEERING CHALLENGES, AND DISCOVER WHY ENGINEERING PERFORMANCE MATTERS FOR YOUR PROJECT.

KEY CONSIDERATIONS

Challenge One

Originally constructed in the 1980s, the building has been renovated several times and undergone a significant addition. Understanding which alterations to the building structure were most recent was a challenge for the team due to incomplete existing building information and sections missing from the structural drawings.

Solution One

The Entuitive team implemented a number of strategies to understand areas that were renovated and altered. These strategies included an extensive sweep through available existing drawings to understand each layer of change, highlighting contradictions in the drawings so the client could investigate further, and coordinate with the building’s operation team to learn the history of the changes. This resulted in a clearer and more accurate set of tender drawings and helped address unforeseen conditions when the structural works commenced.

GALLERY

bottom of page