Children’s Hospital of Saskatchewan

Saskatoon, Canada

The Children’s Hospital of Saskatchewan (CHS) is a new, six-storey, state-of-the-art, full clinical service facility dedicated to the healthcare needs of children and expectant mothers.

Children’s Hospital of Saskatchewan

Saskatoon, Canada

The Children’s Hospital of Saskatchewan (CHS) is a new, six-storey, state-of-the-art, full clinical service facility dedicated to the healthcare needs of children and expectant mothers.


Contact us for more details on this project.

Get in Touch

Interested in learning about how we work? Message us and we will get back to you in a timely manner.

  • Your Contact Information
  • Write Message

Challenge

Design column-free cantilevered corners with 7-metre and 9-metre spans on each hospital floor without using post-tensioning and without interfering with mechanical services.

Solution

A 1,800-milimetre-deep concrete beam was provided on the column line along the face of the building, where it could be integrated with and concealed by the façade, and augmented with a 1,500-milimetre-deep beam half a bay inboard of it. The tips of both beams were cut back short of the slab edge to allow for mechanical HVAC services to run around the perimeter of the building, and to reduce weight at the tip. Plumbing and electrical services were located in the back span portions of the cantilever beams to minimize the impact on the beam design.

Challenge

Support an early works program intended to advance the construction schedule by installing the piled foundations before the rest of the hospital design had been completed, and suitable for winter installation. 

Solution

Structure was coordinated with the hospital program and interior layout approximately eight months prior to tender and frozen. The foundation system was based on cased, auguered piles (caissons) to facilitate installation in winter and with ground conditions of varying stratigraphy that included pressurized, water-saturated sand seams. To facilitate work on-site and avoid costly delays checking pile capacities when sand layers were encountered, Entuitive developed a simple design aid that allowed the contractor to determine adjustments to pile lengths in the field without having to refer all decisions back to the engineers. This allowed the engineering team to concentrate its efforts only on atypical cases that required special solutions. This approach allowed 250 piles to be installed from October 2014 to February 2015, despite winter conditions, leaving the site ready ahead of time for the main hospital construction.

Learn more about how Entuitive approaches engineering challenges, and discover why Engineering Performance matters for your project.

Get in Touch

Interested in learning about how we work? Message us and we will get back to you in a timely manner.

  • Your Contact Information
  • Write Message